sfatuti cresterea copilului,dezvoltarea copilului, perioadele varstei,virsta copilului

Cresterea copilului

                                         Perioadele virstei
Cresterea si dezvoltarea copilului in functie de perioadele virstei.Promovarea unei cresteri si dezvoltari sanatoase.
Evoutia generala a dezvoltarii copilului cunoaste 4 perioade si anume:
1. Perioda intrauterina.
2. Prima copilarie: de la nastere la 3 ani
3. A doua copilarie: -perioada prescolara: 3-6-7 ani
4. A treia copilarie:
-etapa de scolar mic: 6-11 ani fete 6-13 ani baietii
-etapa de scolar mare: 11-14 ani fete 13-15 ani baietii
-adolescenta: dupa 14 ani (fete) si 15 ani (baieti),pana la terminarea cresterii.
Cresterea si dezvoltarea intrauterina
Intre a 12-a si a 14-a zi a ciclului menstrual are loc ovulatia.Dupa fecundare,in urmatoarele 6-7 zile oul migreaza de-a lungul trompei uterine si se fixeaza in mucoasa peretelui uterului.
In timpul primelor 7 saptamani de gestatie embrionul este inert, cu exceptia batailor cordului, care incep din jurul saptamanii a 4-a.

Trimestrul al doilea de viata intrauterina dureaza intre saptamanile 13 si 28 si reprezinta inceputul vietii fetale, perioada care se caracterizeaza printr o crestere fetala rapida, in special in lungime si prin achizitia de noi functii.
Durata normala a sarcinii este de 280+/-10 zile sau 40 de saptamani.
Cresterea in greutate este mai lenta in primele doua trimestre si mai accentuata in ultimul trimestru, in timp ce cresterea in lungime este mai mare in primele doua trimestre si mai lenta in ultimul trimestru al vietii intrauterine.
Cresterea in lungime in timpul sarcinii se poate calcula in primele 5 luni dupa formula (L=V la patrat) in care L=lungimea, V=varsta fetala, dupa luna a 5-a se calculeaza dupa formula L= V *5.
La nastere, nou nascutul are o greutate de 2800-4000 g si o lungime de 48-52 cm.
Lungimea membrelor superioare si inferioare este de18-19 cm. Lungimea capului reprezinta 1/4 din lungimea totala a a fatului, perimetru cranian este de 35 cm, iar perimetrul toracic de 33-34 cm.
Cresterea si dezvoltarea in perioada primei copilarii

Perioada neonatala. In acesta perioada, nou-nascutul este caracterizat printr-un ritm rapid de crestere ,atat in greutate cat si in lungime. La sfarsitul primei luni de viata copilul are un castig ponderal de 500-750 g, iar pentru talie 5 cm.
Perioada de sugar. Ritmul de crestere se mentine accelerat.
Cresterea in greutate pana la varsta de 1 an se face in felul urmator:

-in lunile 1-2-3-4 cu 750 g/luna
-in lunile 5-6-7-8 cu 500 g/luna
-in lunile 9-10-11-12 cu 250 g/luna Astfel, la varsta de 4 luni, un sugar isi dubleaza greutatea de la nastere, iar la un an o tripleza. Cresterea in lungime se va face in fiecare luna cu cate 5-4-3-2-1-1-1-1-1-1-1 cm. In primul an, copilul va creste in lungime cu aproximativ 20-25 cm. In primele luni de viata observam o crestere evidenta a tesutului celular subcutanat, cu maximum de dezvoltare spre varsta de 9 luni. La nivelul craniului, fontanela anterioara care la nastere are dimensiunea normala de 2,5/5 cm se va micsora, pentru a se inchide intre 9-si18 luni.
Perimetrul toracic este de 31 cm la nastere. Ritmul sau de crestere in primul an va fi de de 3 cm in prima luna, 2 cm in luna a doua, apoi cate un 1 cm/luna pana la un an cand se va egala perimetrul cranian.
In decursul primului an se va imbunatati functia aparatului digestiv, atat prin secretia mai multor enzime, ceea ce va permite trecerea de la alimentatia exclusiv lactata la alimentatia diversificata.
In aceasta perioada se inbunatateste apararea antiinfectioasa. Organismul copilului incepe sa produca propii sai anticorpi si se poate vorbi de o adevarata dezvoltare a imunitatii.
Aceasta perioada se caracterizeaza si printr o dezvoltare neuropsihica rapida, timp in care si copilul diversifica mijloacele de comunicare cu cei din jurul sau, este perioada unor importante achizitii motorii.
-2 luni: priveste cateva secunde o jucarie,zambeste, gangueste;
-3 luni: isi mentine capul drept, isi recunoaste mama;
-4 luni: sta sprijinit pt scurt timp; foloseste mana (intinde mana dupa obiecte)
-5 luni: deosebeste persoanele straine de cele cunoscute;
-6 luni: se intoarce de pe spate pe abdomen, sta mult timp in sezut, usor sprijinit;
-7 luni: sta in sezut pentru scurt timp nesprijinit, emite sporadic silabe: ma, ta, pa, ba manifesta teama fata de straini;
-8 luni: se intoarce de pe spate pe abdomen si de pe abdomen pe spate, sta scurt timp in picioare sprijinit de mobila;
-9 luni: se ridica singur in picioare si face singur pasi laterali in pat;
-10 luni: umbla in patru labe si poate merge cu premergatorul;
-11 luni: merge tinut de doua maini, intelege ordine verbale simple;
-12 luni: merge tinut de o mana,are vocabular activ compus din doua cuvinte cu semnificatie precisa;
Perioada de copil mic. (anteprescolar). Ritmul de crestere este mai mic in aceasta perioada, atat pentru cresterea in greutate, cat si in lungime. Astfel copilul va creste cu 2,5-3 kg/an in greutate si 10-12 cm/an in lungime.In medie, la 2 ani va avea 12 kg greutate si 85 cm lungime,iar la 3 ani 15 kg greutate si 95 cm lungime. Pana la varsta de 3 ani, perimetrul craniului mai creste cu 1 cm, respectiv ajunge la 48 de cm. Perimetrul toracic va creste cu 2 cm/an, in aceasta perioada se definitiveaza si eruptia dentara, astfel ca la varsta de 2 ani copilul va avea 14-16 dinti. Se perfectioneaza activitatea neuropsihica si motorie, se dezvolta limbajul si relatiile afective. Catre varsta de un an copilul foloseste cu adresabilitate primele cuvinte. Multi copii incep sa vorbeasca mai tarziu, ei sesizeaza multe situatii din jurul lor, stiu sa arate partile corpului, obicte din camera,diferentiaza dupa nume persoanele din jur, executa mici ordine. In perioada primilor 3 ani de viata progresele inregistrate in invatarea vorbirii se vor concretiza in elaborarea de propozitii, la inceput 2-3 cuvinte, la varsta de 18 luni copilul cunoaste 100 de cuvinte, la 2 ani 200-300 cuvinte, iar la 3 ani 3000 de cuvinte. Intre 10-14 luni, din pozitia verticala, sprijinindu-se cu o mana, copilul se apeleaca pentru a ridica cu cealalta mana o jucarie, fara sa si piarda echilibrul, la 15 luni ridica un obiect fara sa se sprijine, la 18-24 luni apuca si arunca mingea cu ambele maini si o rostogoleste cu piciorul.
Cresterea si dezvoltarea copilului in perioada copilariei a doua(varsta prescolara) In aceasta perioada cresterea este mai lenta, configuratia corpului se schimba, lordoza si abdomenul proeminent din prima copilarie vor disparea, membrele cresc alternativ, la 3 ani cele superioare,iar la 4 ani cele inferioare. La 3 ani copilul stie sa foloseasca EU, TU, EL, incepe sa foloseasca verbele nu doar la prezent, ci si la trecut si viitor,este varsta ... De ce?, ..cum?, ..Pentru ce?. La 4-5 ani, copilul atinge un grad de dezvoltare motorie care ii permite sa execute miscari izolate cu diferite segmente ale corpului(se invata mersul pe tricicleta), executa miscari cu dificultate crescanda(sarit, catarat).limbajul se perfectioneaza, La 4 ani isi stabileste o anumita independenta si se adapteaza la programul zilnic fixat de adulti.
Crestrea si dezvoltarea in perioada copilariei a treia Cresterea si dezvoltarea in perioada scolara. Cresterea este lenta dar se va accentua in perioada prepubertara, cand se va inregistra un salt de crestere. Crestrea in greutate se face in medie cu 3,5 kg/an, iar in inaltime cu 6 cm/an, cresterea perimetrului cranian este foarte lenta, intre 6-12 ani perimetrul cranian creste de la 51 la 53-54 cm, la sfarsitul acestei perioade creierul atinge dimensiunile unui adult.In jurul varstei de 7 ani erupe primul dinte permanent si primul molar, incepand de la aceasta varsta, inlocuirea dintilor se face cu un ritm de aproximativ 4 dinti pe an, pe o perioada de 5 ani, cel de al doilea molar permanent erupe la varsta de 14 ani, iar al treilea molar poate sa nu apara nici pana la 20 de ani.
Cresterea si dezvoltarea copilului la pubertate. In aceasta perioada au loc transformari de maturare fizica,cognitiva,psihico-sociala. Pubertatea se incheie odata cu apritia primei menstruatii pentru fete si a spermatogenezei pentru baieti.In procesul de crestere este implicat nu numai scheletul, ci si muschii, tesutul adipos si viscerele. Se schimba raportul trunchi-membre, raportul umar sold, tipul dispozitie de grasimii si silueta adolescentului incepe sa semene cu cea a unui tanar de sex masculin sau feminin, perioada de viteza maxima a cresterii precede instalarea menstruaitei la fete si este contemporana cu dezvoltarea avansata a organelor genitale externe la baieti.
Viteza de crestere este de 5-10 cm/an, pentru baieti si 6-9 cm/an pentru fete. Dezvoltarea maxima a musculaturii are loc la 14 luni de la varful de crestere accelerata.Este perioada din dezvoltare unui individ cand efortul educational trebuie sa fie maxim, cand se obtin maximum de performante privind acumularea de cunostinte si imprimarea unei discipline in munca si gandire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu